Sitter du och funderar över helgmenyn? Oroa dig inte, här kommer lite tips på hur du kan imponera på vännerna/svärföräldrarna/sambon eller vem det nu må vara!
Elle Mat & Vin rekommenderar i sitt senaste nummer följande rätter till Bennatis Soave Classico & Cantina Maranzanas Brachetto d’Acqui Spumante:
Guldgul rostad paprikasoppa & Minifoccacia med rödbetor
Serveras till: Soave Classico – Bennati (artikel nr. 2114. Pris 92 SEK. Klicka vidare här för mer info.)
Recept på soppan (4 personer)
8 gula paprikor
2 gula lökar
4 vitlöksklyftor
3 msk olivolja
6 dl vatten
2 msk kycklingfond
1 dl vitt vin
2 tsk salt
Peppar
Till servering:
3 msk smör
Salviablad
8 skivor halloumi
Värm ugnen till 200 grader. Dela paprikorna på mitten och hacka lök och vitlök i mindre bitar. Blanda paprika, lök och vitlök i mindre bitar. Blanda paprika, lök och vitlök med olivolja och placera på bakplåtspapper. Ugnsbaka i ca 40 minuter, tills dom har mjuknat. Lägg över grönsakerna i en stor kastrull och häll på vatten, kycklingfond, vin, salt och peppar. Låt koka ihop i ca 10 minuter. Mixa soppan slät med stavmixer. Smaka av!
Värm en stekpanna med smör och stek salviabladen tills de blivit mörka, lägg åt sidan. Stek halloumiskivorna i rengjord stekpanna tills de fått fin brun färg på båda sidorna.
Häll den heta soppan i en skål och lägg på stekta halloumiskivor och salviablad.
Recept på Minifocaccia med rödbetor (6 bröd)
50 g jäst
1 ½ tsk salt
7 dl ljummet vatten
3 dl grovrivna färska rödbetor
13 dl vetemjöl special
2 dl svarta oliver
Olivolja
Färska rosmarinkvistar
Flingsalt
Smula jästen i en stor bunke, tillsätt salt och rör ut jästen i vattnet. Lägg i de grovrivna rödbetorna och blanda i vetemjölet, lite i taget. Rör runt degen till en smidig deg i ca 7 minuter. Låt jäsa under handduk i ca 30 minuter. Värm ugnen till 225 grader. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda ur eventuella luftbubblor. Dela degen i 6 lika stora bitar. Rulla till runda bollar och lägg på bakplåtspapper. Tryck ner några svarta oliver i respektive bröd, tryck till ordentligt så att de inte poppar upp.
Pensla med olivolja, garnera med färska rosmarinkvistar och strö flingsalt över. Grädda 2 plåtar i ca 25 minuter. Låt svalna på galler under under bakduk.
Chokladpanforte med tranbär och salta mandlar (ca 40 st)
Serveras till: Brachetto d’Acqui Spumante – Cantina Maranzana (artikel nr: 7918. Pris 90 SEK. Klicka vidare här för mer info.)
200 g mörk choklad
3 msk kako
3 ½ dl vetemjöl
300 g hela salta mandlar
1 ¾ dl flytande honung
2 ¼ dl rörsocker
1 ½ dl torkade tranbär
1 tsk kardemumma
1 tsk kanel
Till dekoration:
Florsocker
Värm ugnen till 175 grader. Täck en form, ca 25×25 cm, med bakplåtspapper. Hacka chokladen fint. Blanda kakao och mjöl i en skål. Lägg mandlarna på en plåt och rosta dom i ugnen tills dom får lite färg. Håll mandlarna varma. Koka honung och socker i en kastrull i ca 5 minuter medan du rör om. Tillsätt mandlarna och övriga ingredienser och rör om snabbt (smeten kan lätt kallna och bli svårarbetad.) Häll över smeten i formen och platta till. Grädda i ca 15 minuter. Låt svalna. Sikte eventuellt lite florsocker över panforten, men skär inte upp den i bitar förrän vid servering (som med fördel är dagen efter!).
Tips! Slå in panforten i plastfilm eller liknande – den kan hålla i flera månader i kylskåpet.
Smaklig måltid, och trevlig helg (snart!) 🙂
/Ebba