Nyligen mottog vår producent, destilleriet Robert A. Merry & Co, Ltd. fantastiska utmärkelser för sina likörprodukter på årets World Drinks Awards i London. Jag vill berätta lite om företaget och ge er tips på läckra efterrätter som du kan göra med denna häftiga gräddlikör!
Robert A. Merry & Co är ett helägt dotterbolag till ”Na Cuana”, en familjeägd irländsk topproducent som framställer olika typer av hantverksdrycker. Förutom den världsberömda gräddlikören Merrys specialiserar de sig också på hantverköl, destillering av whisky och cidertillverkning. I Sverige känner vi till dem för deras goda likörer i olika smaker i en mix med irländsk whisky. Handgjorda och i små partier.
Deras duktige Master Blender heter Don Crowley, som arbetat på företaget i snart 30 år. Han är en renommerad expert på perfekt blandade aromer och den som bestämmer och gör receptet för varje blandning. Don använder endast de bästa naturliga ingredienserna och så den dagsfärska grädden, förstås, som uteslutande kommer från Tipperarys frigående kossor. Och till sist, god och kvalitativ irländsk whisky!
Lägg därtill en massa häftiga smaker som likören kan smaksättas med: salt kola, karamell macchiato, pumpa, pepparkaka, jordgubbe, knäck, pavlova, crème brulée, dulche de leche, pepparmynt, sötlakrits …är bara några av de 100-tals smaker som man jobbar med, ibland i fasta produktionen och ibland som säsongsprodukter.
I Sverige finns just nu två av deras goda likörer och det var dessa likörer som fick pris på World Drinks Awards.
Det populära originalet och whiskylikören Merrys Irish Cream Liqueur (SB 87695) som började produceras 1994 fick priset ‘World’s Best Cream Liqueur’ as well as Merrys Irish Cream Liqueur (SB 87695) Merrys Irish Cream Likör är företagets flaggskepp och exporteras till omkring 40 länder världen över. Detta är en elegant irländsk krämig whiskylikör, tillverkad i hjärtat av County Tipperary, på Irland, från den färskaste mjölkkräm från Golden Vale i Tipperary. Det här är en gräddig likör med en rik, elegant choklad- och vaniljkräm med toner av knäckiga kola och den fräna sötman av den irländska whiskyn.
.
Den andra supergoda likören är Merrys White Chocolate Irish Cream Liqueur (601) blev ‘Best Irish Chocolate Liqueur’. Detta är en vit och krämig vit chokladlikör med toner av vanilj och len irländsk whisky och en är lagrad tre år på bourbonfat.
Förutom att dricka likören precis som den är med en isbit i glaset, kan du göra massor, från kaffedrinkar till efterrätter och glass eller prova vår Choklad Martini! Svåra att motstå, så här får du lite inspiration till vårens helger!
Espresso Limerick
- 1 dl kylt espresso
- ½ dl kyld Merrys White Chocolate Irish Cream
- 1 tsk råsocker
Lägg sedan i
- 2 isbitar
- 2 msk god nougatglass
Toppa med vispad grädde och ett kex.
.
Drömlika isglassar
- 2 dl Merrys White Chocolate Irish Cream
- 8 dl röd mjölk
- 1,5 dl sockerlag
- 4 blad av gelatin
Gör en sockerlag genom att blanda 1 dl socker med 1 dl vatten och koka upp. Kyl.
Blötlägg gelatinbladen i vatten. Värm grädde, mjölk och sockerlag. Lägg i gelatinbladen. Häll upp allt i glassformar och frys.
.
.
Choklad Martini
- 0,5 dl Merrys White Chocolate Irish Cream
- 1 dl vodka
- 3 dl vispgrädde
- lite chokladsås
- kakaopulver
- apelsinjuice
Rör ut grädden med lite chokladsås och blanda den med likör, vodka, samt is i en shaker och skaka ordentligt.
Preparera 2 glas med lite apelsinsaft kring kanten och doppa i kakaopulver och häll upp i martiniglas.
.