Kretas viner kommer från Europas mest historiska vingård – om inte världens, ön Kreta. Den gamla minoiska kulturen utvecklades på de grekiska öarna bland annat på Kreta från 2700 till 1200 f Kr och redan då gjordes vin på Kreta.
Den långa vintradtionen på Kreta är alltså från bronsåldern – man kan inte riktigt föreställa sig denna tid… Även senare under det romerska riket var Kretas viner så goda och kända så att de exporterades till Italien.
På 1300- till 1500-talet var viner från Kreta högt prisade i flera källor från västra och norra Europa. Då var det främst ett röda, söta viner som var populära och även den legendariska kungen Minos älskade sitt vin. Ännu idag finns en uppsjö av gamla antika druvor på Kreta, druvor som man fortfarande använder för att göra goda viner av.
Kretas viner och den hälsosammaste maten
Men det är inte bara solen och värmen eller ens vinerna som uppmärksammats av internationella forskare, det är matkulturen på Kreta, eftersom man hela tiden jagar efter den idealiska och mest hälsosammaste kosten när det gäller hälsa. De senaste åren har Kreta med ett av de äldsta och mest smakfulla köken i världen, blivit det mest typiska exemplet på vad man kallar för ’den nyttiga medelhavsmaten’. En kost som uppvisar den högsta livslängden i världen men också den lägsta siffran när det gäller hjärt- och kärlsjukdomar och cancer.
Men vad är hemligheten med den kretensiska kosten? Det är faktiskt de traditionella smakerna, aromerna, ingredienserna och stilen på maten och även den går hela vägen tillbaka till den minoiska tiden. Precis som med druvorna. På Kreta äts mer eller mindre samma mat idag som man åt på den tiden. I stora urnor lagrades olja, vin, spannmål, baljväxter och honung. Massor av frukt och grönsaker, sparsamt med kött, men mycket ost, örter och olivolja. Det finns nog inte en vingård som inte har en olivlund i närheten.
Vinet – Vidiano 2021 nylanserat vin från Kreta!
Nyligen hade vi premiär på det fruktiga vita vinet Vidiano 2021 från familjevingården Idaia Winery på Kreta där ägaren och vinmakaren Laderos Vasilis tillsammans med oenologen Volitaki Calliope gör internationellt kritikerrosade kvalitetsviner.
Vidiano är till 100 % gjort på den antika vitvinsdruvan Vidiano som är så druvtypiskt för Kreta och östra Medelhavet. Vidiano är ett friskt, fylligt och smakfullt vin med mycket hög syra, fruktigt och samtidigt nyanserat. Här möts an av smaker som ananas, nätmelon, mogna päron och vita persikor. Toppat med citrus och torkade grekiska örter som oregano. Vinet är en mineralbomb och passar till sommarens alla påhitt. Det bästa av allt är att Vidiano finns i Systembolagets fasta sortiment!
Vidiano 2021 | SBnr: 4692 | Socker: < 0,3 g/100ml | 109:-
Kretas viner med grönsaks-boureki
Till Kretas viner brukar man äta ganska lätt mat som man klarar i värmen. Vad sägs om ett autentiskt Boureki recept på skivad potatis, zucchini, fetaost och mynta?
- 1 paket färdig filodeg, låt vila under en fuktig handduk
Fyllningen
- 250 g fetaost, smulad
- 2 medelstora zucchini, tunt skivade och hackade
- 1 tomat, hackad
- 1 medelstor potatis, kokt och sedan skalad och skivad
- 1 näve färsk mynta, finhackad
- 1 ägg
- 1 dl olivolja
- salt o peppar
Färdigställ fyllningen och blanda sedan alla grönsaker och den smulade osten med ett ägg i en skål, strö över mynta. Salta och peppra.
Värm ugnen till 200 ̊.
Bre ut filodegen, dela den i hälften och arbeta snabbt. Pensla varje hälft med olivolja. Ta 2-3 skivor deg åt gången och bre ut grönsaksblandningen. Forma piroger och kläm ihop. Pensla pirogerna med olivolja och sätt in i ugnen i ca 20 minuter.
Frågor och svar
Grekland med traditionella vin är Retsina, ett vin som är smaksatt med tallkåda.
Ouzo är nog Greklands nationaldryck über alles och serveras i restauranger, barer och kaféer över hela Grekland. Ouzo är en destillerad sprit med aromatiska örter.
Assyrtiko vitt vin från Santorini, men produceras överallt. Lite som Sauvignon Blanc.
Agiorgitiko, Xinomavro och Savatiano är också ganska kända grekiska viner.
Assyrtiko (även druva) är en av de mest populära och erkända vinsorterna i Grekland och kan hittas över hela landet eftersom dess produktion inte är begränsad till en specifik region, utan snarare täcker större delen av marken.
Enkelt ’Yamas’ uttalas jammas.
Läs mer om våra vita viner: