Mencía - i vingården

Mencía är en karaktärsfull iberisk druva och relativt okänd hos oss tills nyligen. Prova en druva som du verkligen inte kommer att bli besviken på!

Idag lanseras A Merced Mencía, 2021 är ett rödvin med denna exceptionella druva!

Mencía är en blå gammal specialdruva som man tror någon gång härstammade från Frankrike, men hittade ett hem i nordvästra Spanien, i vindistrikten Bierzo, Rias Baixas, Ribeiro och Valdeorras. I Bierzo DO står Mencía för cirka 75 % av alla planteringar och vi pratar oftast om gamla vinstockar.

Detta är en söt, blå druva som ger aromatiska och fruktiga röda viner och ibland även roséviner. Den har blivit alltmer populär i Spanien och även i delar av Portugal. Och man gör fruktiga viner med mycket färg och hög syra.

Mencia-en-druvklase

Mencía har ett kraftigt skal och dessa mineraliska viner smakar typiskt av blå och röda mogna vilda bär samt med varierande smaker som innehåller örter, peppar, umami, mörk choklad…. med strama dock mjuka tanniner. Vinet har en smidig och lätt konsistens, precis som Pinot Noir, men ett Mencía-vin har en riktigt smkprofil som är omisskännligt annorlunda. Och de är både friska oh ekfatslagrade. Spännande viner, helt enkelt!

A Merced Mencía, 2021 är ett sådant vin!

Idag lanseras vinet på systemet i liten skala. Men tänk på att detta är ju småskaligt från början till slut, så kanske inte i alla butiker. Det finns endast 25 viner med Mencìa!

Ett sällskapligt vin, praktfullt och smakligt, ett berömt rödvin från 80 år gamla vinrankor och vinet har fått fina kvalitetsstämplar bl a av Robert Parker på Wine Advocate samt vinmagasinet Decanter.

Familjeföretaget Michelini i Mufatto är en familjevingård som finns i Bierzo D.O. men även tillverkar viner i Argentina och Uruguay. Ekologin är viktigt del av odling och tillverkning som sker enligt biodynamiska principer och att druvorna skördas manuellt.  

Vinet bjuder på en fantastisk rustik landsbyggds-bouquet som moreller, svarta vinbär, björnbär toppat med jordig umami, vitpeppar, torkade gröna örter som mynta. Man smakar raffinerade, schyssta tanniner och vinet har en ljuvlig och inbjudande syra. Detta är ett uppfriskande och elegant rödvin med en förlängd, trevlig finish. Lätt och fräscht men ändå med en snygg vertikal struktur.

Detta är ett modernt ofiltrerat rödvin som tillverkats med spontan jäsning och sedan lagrats 8 månader på franska ekfat.  

Vi rekommenderar att dekantera vinet – det blir bara alltmer fylligare och aromatiskt. Riktigt schysst med kött, charkuterier och rika långkok eller jordiga svamprätter som drar fram umami-smaken i vinet.

A Merced Mencía, 2021 / SB-nr 94285 / 299:-

Lär mer om druvor:

Frågor och svar:

Hur blir en vingård hållbar?

Till skillnad från konventionell vinodling minimerar hållbara vingårdar användningen av kemiska bekämpningsmedel och gödningsmedel, vilket kan vara skadligt för både miljön och hälsan för arbetare och konsumenter.

Vilka är de hållbara metoderna för vinframställning?

T.ex. användning av täckgrödor – som gräs, maskrosor och klöver – mellan vinraderna för att främja biologisk mångfald, tillföra näringsämnen och förhindra erosion av jorden och kontrollera tillväxten.

Är naturviner hållbara?

Naturviner innehåller grundläggande hällbara element inklusive ekologiska och biodynamiska metoder. Man fokuserar på att inte ta bort eller lägga till något till vinet.

Vad är hållbar vinturism?

En aktiv hållbar vinturism genererar inkomster samtidigt som det bevarar och utvecklar kulturarvet i en vinregion.

Hur påverkas vin av klimatförändringar?

Allt eftersom koldioxidnivåerna stiger och jordens värms upp tror forskare att det kommer att ske en minskning av planetens vindhastigheter som kan påverka Golfströmmen och i sin tur påverka vindenergiproduktion.

Similar Posts