Jag tänker alltid på smaker och att det är så gott med ett glas rom som aperitif efter maten. Bästa hutten egentligen om man får döma efter smaken.

Kanske är rom så exceptionell för att spriten är knuten till en mörk del av historien… rommen fick en start under slaveriet, som så många saker gjorde. Rom började på sockerrörsplantager i Karibien på 1600-talet där slavar byttes till Västindien mot melass som sedan gjordes till rom.

Idag tillverkas och distribueras förstås rom på ett sätt som vi kan vara mycket stolta över och det finns riktigt schyssta hantverksdestillerier som driver småskaliga verksamheter som idag tar rommen ett grepp om konsumenterna.

Produktionen i allmänhet kopplad till Jamaica, Barbados, Demerara, Puerto Rico och Jungfruöarna och både vit och mörk rom produceras, men allt om romtillverkning börjar i allmänhet med samma process för destillation – av sockerrör som man får direkt från Karibien. Sedan kan rommen tillverkas precis vart som helst, som den nylanserade Great Dane Rum 15 Years där den sista lagringen avslutas i Danmark. Great Dane Rum-serien sträcker sig över ett brett spektrum, från lättare rom gör cocktails och sedan med olika stadier av lagring ända upp till 15 år. Denna rom har lagrats i minst 15 år på bourbonfat och den lagras i både tropikerna samt i svala källare i Danmark.

https://www.systembolaget.se/produkt/sprit/great-dane-rum-9301701/

Fantastiska Great Dane Rum 15 Years är en hantverksrom tillverkad på Danmarks västkust hos en mycket uppmärksammad och populär spritproducent på Nordjylland. I ett gammalt slakteri i Jammerbukten, ligger Skotlander Rum & Gin, om ägs av Anders och Titte Skotlander och har tillverkat prisbelönt rom, gin och likör sedan 2013 och producenten har en rad kända varumärken.

Great Dane Rum 15 Years bjuder på en härlig upplevelse. I gommen samlas några riktigt kryddiga smaker. Tänk dig dadlar, mörk choklad, från smörkola till melass och förstärkt med toner av apelsin, marsipan, vaniljstång och arrak på en och samma gång. Allt toppat med en enormt fin ekfatskaraktär.

Great Dane Rum 15 Years finns NU på Systembolaget! 

Great Dane Rum 15 Years | SB-nr 93017 | 649:-

Frågor och svar:

Hur bör man servera rom?

Rom serveras bäst i rumstemperatur, snarare än kyld, det hjälper till att frigöra de underbara aromerna i spriten så att du riktigt kan njuta.

Vad kallas en cocktail av rom+kaffe?

Carajillo är en kaffedryck som vanligtvis görs med rom eller konjak dricks i Spanien, Latinamerika och Karibien.

Är det bättre att dricka rom före eller efter middagen?

Man brukar rekommendera att avslutar en måltid med rom som effektiv matsmältning.

Mat som passar bra tillsammans med rom?

Biff och lagrad rom är väl en supermatchning ändå?

Kan rom bli dålig?

Om den förvaras i en sval miljö kan en oöppnad flaska rom lagras nästan hur lönge som helst. När den öppnats bör en flaska rom användas inom 6 månader till 2 år lite beroende på lagring.

Annat gott från oss:

Similar Posts