mousserande - omslag

Prova ett nytt mousserande vin som tillverkas enligt den traditionella champagnemetoden, mycket likt champagne på alla sätt, exempelvis ett sparkling vin från Nya Zeeland?

Idag när vi stirrar oss blinda på priser, försöker få kassan att räcka till i alla ändar, så kanske vi kollar lite extra på prislappen och jämför kvalitet. Då har vi ett bra vintips för dig!

Nya Zeeland är kända för att göra sensationella mousserande viner under vinjetten Methodè Sparkling. Helt kort handlar det om ett mousserande vin som är gjort enligt den ’traditionella metoden’, champagnemetoden eller traditionella metoden, vilket innebär samma urgamla process – att ett vin har fått sina bubblor via en andra jäsning på flaska, precis som när man gör champagne.

Champagne blandar populära druvor som Chardonnay, Pinot Noir och ibland även Pinot Meunier, alla är druvor som odlas i regionen Champagne, så använder man i den moderna Méthode Traditionnelle metoden på Nya Zeeland liknande druvor, och lokalt odlade på en och samma plats. På grund av plats, terroir, lokala druvor och en fantastisk vinifiering, så får man fram ett mousserande vin med nya och spännande regionala smaker.

Samma tidskrävande process

Kort involverar processen en normal jäsning först, för att producera ett stilla vin, som sedan blandas och buteljeras med tillsatt socker, vilket leder till en sekundär jäsning, med det där inre trycket som ger bubblorna. Den viktigaste delen av den traditionella metoden är den härliga förvandlingen som sker inuti själva flaskan – då man får ett riktigt gott mousserande vin med ofta mer ”kex” -smak från dessa jästceller och även får den där perfekta moussen!

Méthode Traditionnelle är utan tvekan den mest uppskattade metoden när det gäller kvalitet och således också den mest kostsamma metoden när det gäller produktion på grund av den längre och mer komplexa jäsningsprocessen.

Vi pratar alltså om exklusiva och kvalitativa mousserande viner – som tillverkas enligt den franska champagnemetoden, regionala och goda viner från Nya Världen och till ett schysstare pris, helt enkelt!

Tadam!! Vi presenterar nya Le Champ Blanc de Blancs!

Le Champ Blanc de Blancs är ett härligt mousserande vin från regionen Gisborne på Nya Zeeland och den hyllade producenten Spade Oak Wines som grundades 1993. Vinet har premiär idag!

Le Champ Blanc de Blancs görs i en begränsad version och detta mousserande vin är gjort enligt den traditionella metoden. Här är det alltså fråga om uteslutande druvan Chardonnay. som självklart skördas druvorna för hand och som kommer från en singlevingård, Blanc de Blancs i Ormond Valley. Duvorna odlas på en enda unik och skyddad vingårdsplats med specifika och överlägsna druvor.

Le Champ Blanc de Blancs är ljusblekt i färgen. Häll upp och man ser direkt en underbar, krämig mousse med mycket fina bubblor i glaset. En doft av bränd citrus, persika och kex.  Smaka och du känner ett torrt bubbel med fräscha och rena citrussmaker, karamelliserade kryddor och salta jästiga toner i gommen. Den torra sötman balanseras stiligt med en pigg syra som är frisk och stram med en ton av brulée. Förvänta dig en inbjudande och kvardröjande finish – för den får du.

Javisst kan du servera vinet som aperitif eventuellt till en god kanapé men Le Champ Blanc de Blancs står sig även till olika fiskrätter, skaldjur, vegetariskt eller varför inte en pasta? Passa på! Du hittar vinet från och med idag i det tillfälliga sortimentet på Systembolaget.

Le Champ Blanc de Blancs | nr 90082 – 199:-

Frågor och svar

Är Nya Zeeland en stor vinproducent?

Nya Zeeland har 700 vingårdar och 600 druvodlare. Sauvignon Blanc är Nya Zeelands mest odlade druva och 17 % av all världens Sauvignon Blanc kommer från Nya Zeeland.

Hur stor är Nya Zeelands vinexport?

År 2023 sålde man ca 315 miljoner liter vin (totalt görs 360 miljoner liter vin) på internationella marknader, bland annat USA, Storbritannien och Australien.

Vilket är Nya Zeelands mest kända vin?

Utan tvekan gör man enligt många världens bästa vita vin på druvan Sauvignon Blanc med en distinkt smakprofil, fruktiga och med en stram syra.

Vad utmärker Nya Zeelands viner?

Nya Zeelands vin är utmärkande för att de känns rena, livliga och intensiva. Det tidvis varma och svala klimatet ger en lång mognadsprocess och vinerna får en frisk syra med fin balans.

Vad är en singelvingård?

Det betyder att druvorna i flaskan kommer från en enda vingårdsplats och odlas isolerat från andra vingårdar så att de är överlägsna.

Hitta fler viner hos oss:

Similar Posts