Cider är läskande och väldigt, väldigt gott. Men förutom att man kan dricka cider, så kan man njuta av den på mängder med andra sätt, varför inte i matlagningen eller för att göra goda drinkar. Vad sägs om att till exempel vispa ihop en glaze till kycklingen, en läcker äppeldressing till salladen eller mixa en Äppel Tom Collins? Du ska få mängder av tips idag, men först vill jag presentera dig för Snövit!
Schneewittchen är det tyska namnet för Snövit och det var nog den sagan som producenten Dürr Fruchtsaftkellerei und Getränkevertrieb i Schwarzwald tänkte på när de skulle starta igång sitt äppelprojekt, Schneewittchen Cidre (SB 1830) Detta är nämligen inte bara en superfräsch cider, utan både ett miljöprojekt för äppelbevaring och en supercool en affärsidé på samma gång.
Bryggeriet grundades redan 1953 och sedan dess skyddat de gamla trädgårdarna med cideräpplen som ägs av helt vanliga familjer. Gissa om Schwarzwald har mycket äpplen! Här finns fler än hundra äppelsorter. Förr i tiden hann folk ta hand om sin frukt, plockade av äpplena, nästan alla gjorde egen cider, man bakade mycket med äpplen, fermenterade grönsaker med äpplen …. men vem har egentligen tid med det idag? Tonvis med goda äpplen blir fallfrukt och ruttnar på marken.
Och det är här som projektet Schneewittchen Cidre kommer in! Producenten Dürr skördar äpplena, familjerna får en slant gentemot att de tar hand om träden, beskär, krattar rent och klipper gräset.
Producenten tvättar och pressar äpplena Jäsningen sker på ståltank med tillsatta jäststammar. Före buteljeringen tillsattes en aning mer koldioxid och sedan skickar cideräpplena från Schwarzwald ut till hela världen, men förvandlade till en riktigt god och pärlande cider.
Och miljötänket håller hela vägen, för man använder heller inte kemiska bekämpningsmedel eller konstgödsel där äpplena växer. I motsats till många så kallade industriella cider som produceras storskaligt och som ofta innehåller sötningsmedel som sackarin eller aspartam, så har Schneewittchen Cidre inga som helst kemiska tillsatser. Denna torra cider har nämligen bryggts på mogna, röda och naturligt söta äpplen som ger den en naturlig balans mellan det söta och det syrliga i varje mustat äpple.
Denna ljust gula, något grumliga cider har en luftig och saftig konsistens. Doften har tydliga aromer av äpplen, ljust trä och en lätt mineralsälta.
En fyllig cider kan man göra mycket av med lite skaparanda. Här finns ju även en lätt alkoholhalt på 2,5 %, så möjligheterna är ändlösa. Här är tre förslag på hur du kan använda Schneewittchen Cidre!
Fräsch sallad med cidervinägrett
Vi gjorde en enkel sallad och skivade isberg, broccoli, ruccola, rödkål, morötter, vårlök, äpplen och mandlar. Sedan gör vi en vinägrett på äppelcider (inte vinägern!)
- ½ dl Schneewittchen Cidre
- ½ dl svensk kallpressad rapsolja
- 1 msk citronsaft
- ½ tsk dijonsenap
- ½ msk agavesirap
- fint havssalt och malen svartpeppar
Rör ihop allt och dressingen är färdig att hälla över salladen.
Godaste heta glazen för grillat!
Den här glazen är absolut oslagbar för allt grillat, oavsett du gör kyckling, revbensspjäll eller kotletter. En mycket smakrik glaze och samtidigt har du nytta av alkoholen i cidern.
- 3 medelstora tomater, ska grovrivas, ta sedan bort skalet
- 4 cm färsk ingefära, ska rivas
- 1,5 dl råsocker
- 2 msk crema di balsamico
- 1 msk soja
- 1 dl Schneewittchen Cidre
- några stänk pressad lime
- 1 röd chili, finhackad
Blanda alla ingredienser i en kastrull och koka ihop på medelhög värme tills glazen har blivit tjock och fått en bra konsistens för att pensla köttet med. Kan ta ungefär 15 minuter. Rör om då och då.
Smaskig Äppel Tom Collins
Här är en twist på dem kända drinken Tom Collins gjord på äppelcider. Vi har använt Cardinal Dry Gin (SB 367) eftersom den har en mjuk smak utan mycket enbär.
I en karaff blandar du ihop
- 0,5 dl citronsaft och
- 1 msk florsocker
Sockret ska lösas upp. Tillsätt sedan
- 3 dl Schneewittchen Cidre
- 1,5 dl Cardinal Gin och
- 2 dl vichyvatten
Rör om noga.
Ställ i ordning glas med krossad is. Fördela drinken i glasen och garnera med en äppelskiva.