Ön Korsika ligger i Medelhavet utanför Provence och italienska Toscana. Ön med sin bergiga topografi har fler soltimmar än någon annanstans i Frankrike, mindre nederbörd med ett typiskt medelhavsklimat. De flesta vinodlingarna ligger på lägre sluttningar och nära kusten. Jordmånen är främst granit, skiffer, krita och lera.
Ända sedan antiken har fenicier och greker planterat vin på ön. På 60-talet genomgick den korsikanska vinproduktionen en förändringsprocess. Man ville bevara den unika korsikanska smaken men använda moderna vinifieringsmetoder. Man började satsa på nyplantering, moderna gårdar och man blev också mån om att hålla en internationell kvalitet på vinerna. Många franska vinbönder kom dit från Algeriet för att börja om med vina vinodlingar och under 70-talet hade man fyrdubblat Korsikas vinareal.
Trots att regionen har tillhört Frankrike sedan 1769 domineras öns vinproduktion av italienska druvor som Vermentino och Sangiovese. De inhemska druvorna Sciacarello, Aleatico och Nielluccio är de mest använda blå druvorna. Men det finns mångfald av druvsorter som Pinot Noir, Tempranillo, Barbarossa Grenache, Syrah och mer än 40 andra av spanskt, italienskt och franskt ursprung. Oftast är det IGP viner, lantviner, som man framställer, så kallat Vin de Pays de I’Île de Beauté som står för två tredjedelar av öns hela vinproduktion. Endast några få produceras som korsikanska AOC-viner. 2007 tog man återigen hem de gamla korsikanska druvorna Licronaxu Bianco och Grapevine Licronaxu Nero från Sardinien och återinförde druvorna för att blandas med Vermentino, Biancu Gentile och Scimiscià.
Korsika har sju vindistrikt, de främsta ligger kring huvudstaden Ajaccio, men även Patrimonio, Calvi, Sartène och Figari är stora distrikt. Mindre underdistrikt är Porto-Vecchio och Coteaux du Cap Corse där man framställer ett sött, vitt vin doux naturel som kallas för Muscat du Cap Corse. 1968 blev distriktet Patrimonio Korsikas första Appellation d’Origine Contrôlée (AOC) och idag finns det nio AOC regioner.