Erazo Winery: Hållbar vinframställning i Cobquecura, Chile
Erazo Winery drivs av Leonardo Erazo och Zjos Vlaminch och ligger i Cobquecura i Itata Valley, Chile. De huvudsakliga druvorna som odlas av vingården är cinsault, país, moscatel, semillon, chenin blanc, riesling albariño och chardonnay. Den årliga produktionen är cirka 80 000-100 000 liter vin. Vingården drivs med hjälp av solceller och regnvatten används också så mycket som möjligt.
Terroir och jordmån
Klimatet är medelhavsklimat, med regn på vintertid. Endast 20 km från Stilla havet, havsbrisen på de varmaste dagarna utgör det naturliga kylsystemet. Jordmånen är av granitiskt ursprung, granitberget är äldre än 200 000 000 år och är mycket nedbrutet och exponerat, vilket gör att rotsystemet kan tränga djupt ner i marken och lätt nå 4 till 5 meter.
Odlingsområdet / beteckningen
Vinodlingen planterades år 1950 och består av gamla buskvinstockar på branta granitsluttningar, oskärsad och utan bevattning. Vinstockarna odlas enligt principerna för regenerativt jordbruk.
Druvorna är handplockade, jästa och åldrade i betongtankar, vinifieringen gjordes med 15% hela klasar, med inhemsk jäst och utan några korrigeringar av något slag. Åldring skedde i betong- och rostfria ståltankar innan buteljering, utan klarningsmedel eller filtrering, och en minimal mängd svavel används vid buteljeringen.
Årgången 2022 var en speciell årgång. Vi hade ingen regn under sommaren, så druvorna var i utmärkt skick och vi behövde endast använda svavel en gång. Det var ett soligt år men med mycket havsbris som skapade den balans som behövdes för att harmonisera frukten och vinets syra.
S.O.S. PUDU är vår hyllning till Itatas unika inhemska skog, bebodd av Pudu, en liten hjort endemisk för Chile. Genom att skydda och återplantera dess naturliga livsmiljö hoppas vi bidra till dess överlevnad. Vinframställning kan gå hand i hand med naturvård, genom att välja mångfald framför monokultur. Vinifieringen är ”enkel”, druvorna avstjälkas och sedan jäser de med cirka 10% hela klasar. Jäsningen varar ungefär 2 veckor, varefter vi pressar dem i en gammal korgpress (från 1700-talet). Ingen magi, bara härlig frukt och kärlek som går in i projektet.
De fräscha, krispiga röda frukterna, som hallon och jordgubbar, gör det väldigt trevligt med sallader med ost, pasta Bolognese och lasagne, särskilt auberginelasagne. Det passar också bra med magra skivor av fläskkött och smakrik charkuteri från vilt.
Absolut, det är 100% veganskt. Vi använder inga animaliska produkter vid något skede av processen.