En Cava till att välja på? Klarar vi det? Jajamen. Det är bland de godaste bubblorna som finns och som man kan dricka!
Cavan är välkänd för att ha ett bra förhållande mellan kvalitet och pris och visst finns det mängder med prisvänliga kvalitets-Cavor.
Cavor precis som Champagne. Båda jäser på flaska, men druvorna som används är olika. Druvorna är främst Xarel·lo, Macabeo och Parellada. Druvorna till Champagne är vanligtvis Pinot Noir, Pinot Meunier & Chardonnay. Och Champagne gör i den franska regionen Champagne, den får vara göras där. Den spanska Cavan tillverkas i flera regioner över hela Spanien, men cirka 95 % av den kommer från Penèdes-regionen i Katalonien.
Cava – olika stilar
Cava: Detta är en av de vanligaste typerna och åldras i minst 9 månader.
Reserva: Denna åldras i minst 15 månader.
Gran Reserva: Detta måste lagras i minst 30 månader och säljs ofta som ett årgångsvin.
Paraje Calificado: Denna måste också lagras i minst 30 månader men måste komma från vinstockar som är äldre än 10 år.
Rosé: Detta är en rosétyp som blir alltmer populär.
Det nya bubblet!
Maria Rigol Ordi Gran Reserva Brut Nature Organic, 2018
Från vinhuset Maria Rigol Ordi i Katalonien kommer denna handgjorda veganska kvalitets-Cavan med beteckningen Gran Reserva, ett härligt, torrt mousserande vin som kännetecknas av sin friskhet, renhet och stramhet som bjuder på en fin krämighet och elegans i smaken.
Här får man fina, subtila bubblor som ger en sammetslen konsistens. En känner bland annat smaker av fina hasselnötter och valnötter, nougat, grillad citron och pomerans toppat med örter från medelhavet, som rosmarin och timjan och i förlängningen smakar en stenig sälta … Maria Rigol Ordi Gran Reserva är en ekologiskt ren, brödig och mineralisk fin-cava som man blir intresserad av.
Och jodå, den rostade brödiga smaken är finstämt balanserat tillsammans med kaffe och kryddiga toner. Vinet har fått ligga 48 månader på jästfällningen före disgorgement och blivit vackert kristallklar, allt med en alkoholhalt på 11,5 %.
Finns från och med nu i tillfälliga sortimentet.
Maria de Maria Rigol Ordi Gran Reserva, 2018 | SB-nr: 94721 – 219 kr
Handla den! Prova den!
Frågor och svar
De traditionella druvorna som används i produktionen av Cava viner är Macabeo, Xarel-lo och Parellada.
Macabeo druvan används inte för dess smak eftersom den är snarare smaklös, istället använder vintillverkare Macabeo druvan för att det är det ända sättet de kan garantera vinnäringens kvalitet.
DO:n för Cava skapades för att avsiktligt urskilja de mousserade vinen i Spanien från champagnen i Frankrike och för att avsluta den pågående striden mellan de två vintillverkande nationerna.
Xarel-lo druvan ger Cava vinerna en jordnära smak.
Cava vinerna tillverkas i fem olika nivåer av söthet med Dolce som den sötaste varianten och sedan stiga i nivåerna i denna ordning, Semi Seco, Seco och Brut tills du når den torraste varianten av dem alla vid namn Brut Nature.
Hitta fler viner: